Mis temperatuuril lülitada välja õhksoojuspump?

Oli selle talve kõige külmem öö. Tartus näitas minu välistermomeeter -14.8 kraadi, Jõgeval aga mõõdeti -22.3 kraadi. Need on just sellised temperatuurid, mille juures tuleb teha otsus, kas õhksoojuspump sisse jätta või välja lülitada. Samas temperatuurivahemikus puudub õhksoojuspumbal ka majanduslik efekt tavalise elektrikütte ees, sest temperatuuri alanedes efektiivsustegur langeb.

Minu Arctic varustusega Fujitsu Nocria, millega kütmisel soovitatav välistemperatuur on mitte alla -20 kraadi, pidas ennast suhteliselt rahulikult üleval. Ridaelamus aga oli öösel senisest tugevam müra, ei saanud korralikult uinudagi, hommikul pea valutas. Kahtlustan naabrimehe õhksoojuspumpa. Helistasin ka paigaldajale ning ta pidas täiesti loomulikuks, et tugeva külma käes muutuvad osad jäigemaks ning vibratsioon ja müra suurenevad. Lisaks, kuna -15 kraadi kasutuspiiriga õhksoojuspumpade puhul majanduslikku efekti niikuinii ei ole, siis on soovitav need ka kompressoriosa säästmiseks välja lülitada.

Seega on minu soovitus kogu majale prognoosi korral, et temperatuur võib öösel -15 kanti langeda, õhksoojuspumbad välja lülitada ning panna tugevamini sisse keskküte.

Siiski pole ma kohanud ülevaateid sellest, kas külm on õhksoojuspumpasid ka ära rikkunud või töötamisiga tunduvalt lühendanud. Olen leidnud pajatuse sellest, kuidas naabrimehe undav masin magada ei lase, ning pihtimuse inimeselt, kes jäätumise vältimiseks oma ventilaatorit ja kompressorit pidevalt sooja veega üle valas ja välisosa just seetõttu üles ütles.

Kuna esimene kriitiline öö oli sel aastal ära peale mitut sooja talve, kutsun inimesi oma kogemusi jagama – kui hästi on õhksoojuspumbad madalal temperatuuril töötanud, kas on olnud probleeme ning mis temperatuuril olete neid välja lülitanud.

7 kommentaari

  1. miks sa nii pikalt kirjutad ? selle läbi lugemine võtab nii kaua aega ju.

  2. Kas soojuspumpa üldse tohib välja lülitada?

  3. Tere, täna hommikul Pärnus -26 C, minul köetavat pinda 80 m2. Paigaldatud õhk-õhksoojuspump Fuji 12 LD POLARIS, ei mingit üleliigset lärmi, pump annab lõbusalt sooja.Puldilt nõutud sooja 22 C, temp. siseruumides 20-21 C.
    Õhksoojuspumpa (Fuji-Fujitsu) pole vaja kindlasti välja lülitada enne -20 C, minu seisukoht on et niikaua kui normaalselt sooja annab pole vaja välja lülitada, pärast maha jahtudes ja uuesti käivitades on kulumine suurem.
    Puldilt ei tohi nõuda vähem kui 20C , et vältida välisosa jäätumist kui siseruumi temp. langeb alla 17C ei suuda välisosa ennast enam korralikult sulatada ja algab seadme jäätumine.
    Õhk-õhk soojuspumba välisosa tuleb võimalusel paigaldada nii et see oleks hästi jälgitav. Pumba jäätumist soodustavad ka sageli esinevad paigaldusvead. Kui pump hakkab jäätuma tuleb siseruumides kasutada lisakütet kui sellest enam ei aita tuleb ühendust võtta paigaldajafirmaga, oma käe peal sulatada proovides tavaliselt head ei too.

  4. Tere, samas selline küsimus, et Teie oma koduleht kulmapoisid.ee kirjutab selle mudeli kohta: Välisõhu lubatud tööpiirkond soojendamisel °C -20 – +24. Kas siis madalamal temperatuuril kasutamine ei ole juhendi rikkumine, mille läbi võib kaduda garantii? Lisaks, kui kasutate -26C juures, siis mis on efektiivsuskoefitsient võrreldes elektriküttega?

  5. Tere. see -20 ikka rohkem välisaparaadi jäätumise ohu pärast kui aparaat ilusti vaikselt töötab siis ohtu pole. COP on 1.8–2 , see oleneb ka palju õhu niiskusest.
    Eks see ole jah oma riisikol , minul juba rohkem jälgimise mõttes, kindlam ikka alla –20 välja lülitada.

  6. Mul Fuji-Fujitsu. Ajab muudkui vett rõdule…tulid külmad kuni -28 ja vett enam ei tule. Alt ava kinni külmunud, küljevõred väljapoole kummi läinud. Lülitasin seadma paariks päevaks välja.Nüüd õues -15 ja panin tööle…vett ikka ei tule ja küljelt eriti jääd ei sulata. vist on tuksis või… vähemalt annab sooja..
    Aparaat 3 kuud vana.
    kas pean remondimehed kutsuma

  7. Ilmselgelt on otstarbekas paluda seadme paigaldajatel see kohe üle vaadata.

Lisa kommentaar