Videoloengud internetist: haridus parimatelt

See, et MIT on teinud paljud oma loengud ja õppematerjalid avalikkusele kättesaadavaks interneti kaudu, on juba vana uudis. Peter Skomoroch pani kokku lingikogu videoloengutest (üldine link siin) üle kogu maailma füüsikas, matemaatikas, arvutiteaduses, inseneriteadustes, neuroteadustes, bioloogias. Kuna paljud kommentaatorid üle maailma on tema tegevuse heaks kiitnud, olgu see lingikogu toodud ka Eesti lugejateni. Mahukas on näiteks ka http://freevideolectures.com/, oma selleteemalise blogi on teinud lätlane Peteris Krumins, kes viitab lisaks veebisaidile http://www.freesciencelectures.com/. Filosoofiahuvilistele on ehk huvipakkuv Tanasije Gjorgoski ülevaade.

Arvestada tuleb muidugi sellega, et videosalvestused on väga erinevates formaatides, seega peab vaataja või õppur olema varustatud vastava tarkvaraga iga kursuse jaoks.

Järgnevalt võib filosofeerida, kui kaua aega läheb, mil sisuliselt on paljude erialade ja miks ka mitte kooliprogrammide teoreetiline osa – põhiteadmised, mis aja jooksul ei muutu – omandatav koduarvuti tagant või ükskõik mis kohast maailmas. Pedagoogid ülikoolides ja koolides saaksid sel juhul kontsentreeruda praktilisele õppele, materjali sidumisele kaasajaga ning viimaste uudiste ja saavutustega, samuti seletustele ning seminaride läbiviimisele. Võib juhtuda, et keegi tuleb peagi välja nn ‘Maailmaülikooli’ ideega, mis teeb interneti kaudu kättesaadavaks kõigi peamiste teadusvaldkondade põhitõed.

Ka paljudes Eesti ülikoolides on loodud hulgaliselt e-kursusi, näiteks WebCT tarkvaraplatvormi abil. Siiski on need kursused senini kinnised, WebCT süsteem on avatud vaid vastavate kursuste üliõpilastele.

Lisa kommentaar