Kas uue kvaliteediga petukirjade periood on alanud?

Kui teile kirjutab nigeerlane ning tahab teie kontole 50 miljonit dollarit kanda või olete oma e-posti aadressiga võitnud 10 miljonit eurot, siis usuvad seda üksikud. Kui aga kirja saadab väidetavalt Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni professor, siis võivad nii mõnelgi inimesel hirmumõtted tekkida. Selle aasta mai alguses selline kiri ilmuski.

Kes vähegi teadusmaailmaga kursis, sellele pakub järgnev kiri kindlasti palju nalja. Kes aga ei ole? Ja kui petukontseptsioon muutub veelgi ’teaduslikumaks’ ja usutavamaks?

Järgnev näide pärineb veebisaidilt scamorama.com, mis paljastab humoorikalt petturite kavatsusi ja püüab neid ise uskumatult jaburatesse võrkudesse.

* * *

Kallis sõber,

Kuidas Sul läheb? Loodan, et kõik on hästi nii pere, sõprade kui lemmikloomadega. Loodetavasti jõuab see e-kiri korrektselt Sinuni. Meil pole aega raisata – informatsioon, mille edastan, on edasilükkamatu ja tõsine.

Minu nimi on professor Frank, andmete vanemanalüütik Euroopa Tuumauuringute Organisatsioonis (CERN) Genfis (http://public.web.cern.ch/public/). (NB! Veebiaadress on õige!) CERN on üks maailma suurimaid ja tuntumaid teadusuuringute keskusi, tegeldes fundamentaalteadusega füüsika vallas ning uurides, kuidas universum on tehtud ja töötab. Võib-olla olete hiljuti näinud uudistes, et viimastel päevadel on meie suur hadronite põrguti kokku põrgatanud suure kiirusega energiakiiri, et leida uut füüsikas ning saada teada, kuidas universum alguse sai. CERN on veendunud, et see on ohutu, aga MINA TEAN TÕDE.

Tõde on, et CERNi eksperiment on üliohtlik ning võib põhjustada globaalse hävingu. Plaanitav eksperiment põhjustab 95% tõenäosusega musta augu, neelates alla suure osa planeedist. Teadlased ei taha, et Sa seda teaksid, sest nad teavad, et muidu võib puhkeda paanika. Aga mina saan Sind aidata.

Ma korraldan piiratud arvu inimeste evakueerimist turvalisse asukohta – saarele Vaikse ookeani lõunaosas. Sa oled juhuslikult välja valitud osalemaks evakueerimises, tagades inimrassi jätkumise.

Palun, kui Sa oled huvitatud, saada mulle koheselt e-teade järgmise infoga:

Nimi:

Vanus:

Telefoninumber:

Riik:

e-posti aadress:

Palun saada kõik e-teated minu isiklikku postkasti nuclear_research@europe.com

Parimate soovidega, ja Jumal õnnistagu.
Professor MILLER (? – enne oli FRANK)

* * *

Ehk peaks kõigepealt tähelepanu pöörama sellele, et e-teade tuli Mumbai (India) IP-aadressilt.

Kui naljahammas vastu kirjutas, tuli uus teade. Professor Frank väitis olevat juba kokku saanud 35 juhuslikku inimest koos evakueerumiseks ning plaanis on reisida Tokelau saarele. (Selline saarestik on tõepoolest olemas, kolmest atollist koosnev Uus-Meremaa territoorium Vaikses ookeanis, umbes poolel teel Hawaii saartelt Uus-Meremaale. Ilmselgelt arvestavad petturid internetiotsingu võimalusega.) Must auk selle saareni ei ulatuvat. Lennuk saab õnneliku väljavalitu peale võtta lähimalt kohalikult lennuväljalt. Hetkel aga on vaja ainult 2500 USD, et katta iga inimese reisiga kaasnevad lennuki kütuse, parkimise ja hoolduse kulud ning alustada uute hoonete ehitamist saarel!

Nukunonu laguun Tokelau saarestikus. Foto: Wikipedia

Kohe peale maksmist saab väljavalitu pileti KINGFISHER AIR LINE’i lennukile (Lennufirma Kingfisher Airlines on tõepoolest olemas.)

Seejärel sai naljahammas teada, et evakueeritavate hulgas on vaid 11 naist 26 mehe kohta ning palus CERNil katset edasi lükata ning saada professor Frankil parem meeste-naiste suhe. Samuti esitas ta nõude alkoholi ja sigarite varu ning auto ja lehmade olemasolu kohta saarel. Professor Franki kirjaoskus aga jäi kirjavahetuse käigus järjest kehvemaks.

Lõpuks professor Frank kas loobus meelitamast või neelas must auk ta enda alla…

Lõbus lugu. Eelpool püstitatud küsimus aga jääb. Meieni võivad hakata jõudma üha usutavamad konkreetsete asutuste, inimeste ja geograafiliste nimedega illustreeritud petukirjad. Arvestades, et kergeusklikud eestlased on kandnud raha nigeerlastele, läinud olematute loteriivõitude õnge ning plaanivad otsida Arktikas auku Maa sisemusse, siis peab olema üha enam valvel.

5 kommentaari

  1. Tõepoolest väga lõbus ja leidlik skeem 🙂
    Tasub tähele panna, et seesuguste kirjade produtseerimine on terve tööstusharu, milles ringlevad miljardid ning milles valitseb range tööjaotus – reeglina need, kes teile selle kirja füüsiliselt saadavad, seda ise välja ei mõtle, vaid on terve skeemi koos võimalike vastustega kelleltki kavalpealt ostnud.

  2. Ja mina mõtlesin kirja lugedes, et Prof. Frankil on stargate! Ah, milline pettumus!

  3. Ka tavapetturid arenevad, isegi Nigeeria omad. Kahjuks vaevleb kogu maailm selliste petuskeemide käes TERVIKUNA. Suur osa teadusest on muutunud äriks ja enamik ärist on tänaseks muundunud kavalalt vormistatud petuskeemideks. Näiteks arvame me, et meie elatustase tõuseb (seda näitavad majandusaruanded), kui aastas toodetavat rämpsplastmasstoodete hulk kasvab 10%. Et samal ajal lähevad need asjad 2 korda kiiremini katki ja rikastavad tegelikult vaid meie prügikaste, nn. majandusanalüütikuid ei huvita. Kas ei tule tuttav ette sotsialismi kiire arengu ajal elanuile?
    Kingad, riided, mänguasjad, arvutid, arvutite kõvakettad, toiteplokid kõrbevad tänapäeval enam mitte päevade, vaid tundidega. See hullumeelsus ületab kohati isegi sotsialismi, sest kui seal piisas, kui keerata logul zhigulil poldid kinni ja see sõitis aastakümneid seejärel, siis kapitalistil on kõik välja rehkendatud. Sinu parsa üle 5 aasta ei sõida.
    Või kasvõi meie Internet. Kõik see taktsageduste konkurents on vaid selle jaoks, et sulle rohkem reklaami ajaühikus demonstreerida, mitte seda, et saaksid oma artikli, töö, projektifaili kiiremini valmis. Konkreetne näidis on MS Office seeria, kus uute versioonide taga müüakse tegelikult rämpskoolitust, mida peab ka uuendama, kalli raha eest igal aastal,.
    Või kas pole geniaalne äriidee leida inimese organismis mingi asi, mida peaaegu igal inimesel on “vale kogus” ja seda hakata reguleerima. Näiteks kolesterool ja selle reguleerimine statiinide abiga. Või gripp, mida iga inimene igal talvel veidike põeb…
    Aga veel parem idee on meeleolu, sest seda saab alati kujutada valena. Ka minu isiklik meeleolu võib-olla ei ole tänase ilus hommiku jaoks sobiv. Järeldus: mine poodi ja osta antidepressant. Igapäevatoodete osakaal ravimitööstuse käibes aga ületab tunduvalt reaalset medikamentide hulga. Sisuliselt on see kavalalt maskeeritud narkootikumide kartell.
    Ja kui inimestel tekivad kahtlused ja kõhklused, siis on nende jaoks jälle olemas “vandenõuteoreetikute” paljastajad, kasvõi prof. Puura täna, kes mõne petturi paljastamise järel annab lootuse, et “paljastajad”, “mõttepolitsei”, teevad oma tööd hästi ja näevad neid läbi.
    Aga tegelikult suured petturid mitte ainult ei sõida tõllas, vaid juhivad planeedi asjade käiku.
    Pole imestada, et tavaneeger tuleb mõtte peale ka sellelt produtseeritud hirmu pealt veidi teenida.
    Veidi utreeritud pilt küll nii sai ja see oligi selle hommikuaw kommentaari eesmärk, näidata, et sellise absurdimaailma tekitajad ise ka kannatavad.
    Ratsionalismi on üllatavalt kerge hävitada.
    Kui teaduses kaob ära ausus, on inimkond minetanud oma kõige tähtsama arengu instrumendi. Tänapäeval just selline protsess 20. sajandil on toimunud ja osalejaid ise on pandud arvama, et selline ideedega sahkerdamine ongi asjade loomulik, nn. evolutsiooniline käik.

  4. Tähelepanelik meililugeja paneb tähele, mis meiliaadressilt on kiri tulnud (st mitte seda, kuidas saatja on end nimetanud, vaid mis on tema meiliaadress). Võib juhtuda, et end Microsofti kõrgeks ametnikuks nimetav isik kasutab miskipärast Hiina meiliaadressi 😉 Teine trikk on vaadata, kuhu viivad meilis olevad lingid, kuid mitte neile klõpsates, vaid nende kohal kursorit hoides ja vaadates, mis aadress ilmub olekuribale ja mõeldes, kas asjaomane asutus ikka asub selles riigis, kuhu link viib.

  5. http://www.419eater.com/

    Näiteid nigeeriakirjadele vastamisest…

Lisa kommentaar