Hirm lehmapiima ees: järjekordne paanika pealkirja kaudu

Tänahommikuse Postimehe esiuudise pealkirja järgi on lehmapiim rikkunud Eesti väikelaste vere. Juba artikli teine lause aga selgitab, et põhjuseks on hoopis piima liiga tähtis koht toidusedelis. Artikkel põhineb Neve Vendti doktoritööl, kus lk 49 on selgelt kirjas ‘me ei leidnud, et lehmapiimaga toitmine oleks rauapuuduse riskifaktoriks’. Kogu probleem ongi tegelikult rauapuuduses, mis võib põhjustada kehvveresust, ning selles, et lehmapiimas olev raud on organismile raskesti omastatav.

Tõepoolest, on vajalik, et väikelapsed saaksid piisava rauakoguse ning selleks on erinevad võimalused, mis on ka artiklis välja toodud. Nii et probleemi põhjuseks on toidu ühekülgsus ning mida on vaja teada, on lihtsalt see, et lehmapiim ei taga kõiki vajalikke aineid, eriti rauda. Piimas endas sisalduvad komponendid aga ei ole midagi kahjulikku põhjustanud. Just selline mulje aga pealkirja lugedes jääb. Samamoodi võiksin kirjutada artikli ‘vee joomine tapab’ ning sisu oleks, et kui liiga palju vett juua, siis võib ka ära surra. Arusaadavalt on pealkiri hea meetod lugejate arvukuse tõstmiseks, aga ka selge viis paanika külvamiseks, nagu näiteks olen varem välja toonud põhjavee radioaktiivsuse kohta. Et doktoritöö tegelik sisu pole lugejatele kohale jõudnud, seda näitavad ka artikli kommentaarid.

Kõik sõltub kogustest ja me ei saa süüdistada mingit ainet selles, et ta ei taga toimeid, mida ta ei saagi tagada. Kõrvale on jäänud lehmapiimas sisalduvad postiiivsed komponendid, neid nagu polekski olemas. Seoses kogustega tuleb meelde, et vahepeal nõuti eurode paberraha käibelt kõrvaldamist, kuna need sisaldavad raskmetalle. Siis viidi läbi uuring ja selgus, et ohtliku mõju tekitamiseks peaks inimene ära sööma paarkümmend kilo paber-eurosid.

3 Vastust

  1. Inimesed oleks sellest ka aru saanud, et tegemist polnud otseselt piimaga, kui postimehe toimetaja oleks oma tööd südamega teinud.
    Lugesin selle doktoritöö läbi ja sain lõpuks sellest aru, mida tegelikult öelda taheti.
    Peale seda, kui olin 3 tundi neti avarustes kaevanud ja seda tööd otsinud.

    Seega VÄGA kehva ajakirjaniku töö ja rahval hulk paanikat.

  2. Lehmapiima tuleks juua pastöriseerimata kujul ja osta talust, mitte kusagilt suurfarmist. Piima tuleks saada ühelt lehmalt miinimum või kitsedelt – kitsepiim on väga tervislik igas eas inimestele.
    Lehmapiima seedefermentide tootmiseks tuleks kergelt soojendatud piimale (mitte üle + 39 kraadi) lisada ingveri või kardemoni publrit – need on looduslikud seedefermentide tootjad aj eriti just piima seedimiseks vajalikud, sest osadel inimestel puudub toorpiima seeimist soodustav fermentide tagavara.
    Pastöriseerimine aga rikub piima täiesti ja on paljude haiguste põhjuseks. Seda on võimalik isegi mõõta – sellises piimas puudub bioenergia. Bioenergia on igas toidus vajalik energia, mis toidab inimese või mistahes teise olendi energiakeha.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: