Eesti peaks käivitama elektriautode tootmise

Missuguse majandusharu arengusse võiks eestlased ise investeerida? Erinevaid aspekte kaaludes arvan, et Eesti võiks ise hakata kokku panema elektriautosid ja teisi akudel töötavaid elektrilisi transpordivahendeid. Mitte nii eksklusiivseid, mida Tesla Motors teeb, vaid rahulikke, kvaliteetseid ja praktilisi, nagu näiteks see inglaste piimaauto, mis loomulikult põhineb vanemal tehnoloogial ning mille muudab praktiliseks vajadus pidevalt peatuda.

dairy_crest_milk_float_garage_2.jpg

Selle ettepaneku üheks põhjenduseks on tuuleenergia võimalused, millest just kirjutasin. Meil on võimalik suur osa transpordisektorist üles ehitada sisuliselt emissioonivabana – kasutame tuuleenergia tippaegu akude laadimiseks transpordisektori jaoks. Kuna tuuleenergia põhiprobleemiks on vajadus seda akumuleerida, siis me ei akumuleeri seda mitte spetsiaalsetesse süsteemidesse, mis tõstavad tunduvalt energia hinda, vaid transpordisektori energiaallikatesse, mida on niikuinii vaja laadida – kui trandpordisektor sellel põhineks.

Eestis on kokku pandud vormelautosid, busse, ekskavaatoreid… Kõik on olnud võimalik. Ka teadlased on meil (veel) olemas, kes teavad trende ja oskavad soovitada, missugused energiaallikad on kõige optimaalsemad (akud, suruõhk…). Ise kompetentsi kokku pannes ja üles ehitades saaksime muutuda sarnasteks näiteks hispaanlastega, kes mitte ei tooda tuuleturbiine oma kodumaal, vaid avasid tehase ka USA-s.  Alustada võiks kindlatest mudelitest koostöös välismaise autotootjaga. Koostöös tanklakettidega oleks vajalik üles ehitada kiirlaadimis- või akuvahetusjaamad. Olles omandanud vajalikud kogemused muutuks selline tootmine üheks Eesti peamiseks eksportijaks. Kas Eestis leidub investoreid, kes sellisele väljakutsele vastaksid?

7 kommentaari

  1. Eestis on juba NLiidu aegadel elektriauto valmis ehitatud.

  2. Esialgu oleks abiks ka olemasolevate autode ümberehitamine elektritoitele. Vähemalt üks hea eeskuju on olemas: Meelis Merilo “Pobeda”. Kui õnnestuks suurem hulk busse ümber ehitada, siis oleks abiks ka vähenema kippuvatele maakonnaliinidele. Teeks isegi ühe elektriauto, aga sadakond tuhat krooni jääb puudu ;-).

  3. […] siis Erik Puura keskkonnaabi blogi […]

  4. […] Posted on March 4, 2008 by erikpuura 24. veebruaril kirjutasin, et Eesti võiks käivitada elektriautode tootmise. Enne seda, 22. veebruaril kirjutasin, et elektritranspordi akusid võiks laadida tuuleenergiaga […]

  5. […] avaldanud arvamust, et tuuleenergia suurem kasutamine vajaks teisitimõtlemist, näiteks võiks käivitada elektriautode tootmise, nagu on tehtud juba tuuletoitel elektriautode kasutamise alustamisega Iirimaa saartel. Senini pole […]

  6. […] et tuuleenergia kasutamine vajab teisitimõtlemist ning 24. veebruaril lisasin, et selle võiks seondada elektriautode tootmisega. Loomulikult jõuab sellise ideeni iga arendaja, kellele tuulik ja auto korraga silma jäävad. […]

  7. Miks siis ei võiks kokku kutsuda ümarlaud ja arutada teemat suurema auditooriumi ees. Meil väike riik ja paljude asjade teostamine oluliselt lihtsam. Kui loo autor kutsuks kokku sellise ümarlaua, siis tuleks ka aitama!

Lisa kommentaar